Sustainable Finance Disclosure Regulation
Den 10 mars 2021 trädde den nya regleringen för hållbara investeringar i kraft. Syftet med EU:s förordning är att öka transparensen för hållbarhet på finansmarknaden och hindra aktörer på finansmarknaden från greenwashing. Finansmarknadsaktörer ska i och med förordningen redogöra för integrering av hållbarhetsrisker och beaktande av negativa konsekvenser för hållbar utveckling i produkternas investeringsprocess samt tillhandahållande av hållbarhetsrelaterade upplysningar med avseende på finansiella produkter. EU:s förordning berör främst finansmarknadsaktörer och finansiella rådgivare. Förordningen ställer vissa krav både på företagsnivå (Fondbolaget Fondita) och produktnivå (våra fonder). Förordningen har flera olika delområden. För Fondita innebär denna förordning att vi är skyldiga att publicera information om vårt hållbarhetsarbete både på företagsnivå (Fondbolaget Fondita) och på produktnivå (våra fonder).
Produktnivå
Enligt SFDR är finansmarknadsaktörer och finansiella rådgivare skyldiga att publicera produktinformation relaterad till hållbarhet för både miljörelaterade, sociala och styrningsrelaterade produkter (ESG) och icke-ESG-produkter. Förordningen kräver att enheter klassificerar de produkter eller råd de erbjuder i en av följande tre kategorier: artikel 6, artikel 8 och artikel 9.
Definition på de tre olika klassificeringarna:
• Artikel 6 (grå) är finansiella produkter som inte integrerar eller tar i beaktande hållbarhet i investeringsprocessen.
• Artikel 8 (ljusgrön) är finansiella produkter som främjar hållbarhet i investeringsprocessen. Detta innebär att produkten främjar miljörelaterade, sociala egenskaper och att investeringsobjekten följer praxis för god styrning.
• Artikel 9 (mörkgrön) är finansiella produkter som har hållbar investering som mål i investeringsprocessen. Detta innebär att produkten gör investeringar i en ekonomisk verksamhet som bidrar till miljömål eller socialt mål. Orsakar inte betydande skada för något mål (Do no significant harm, DNSH). Denna produkt förutsätter också att investeringsobjekten följer praxis för god styrning.
Vi har klassificerat våra fonder på följande sätt:
• Artikel 8:
• Artikel 9:
SFDR klassificiering: artikel 8, ljusgrön
Fonderna främjar bland annat miljörelaterade och sociala egenskaper. Som en del av fondernas investeringsprocess tas ESG-frågor i beaktande vid investeringsbeslut. I investeringsbesluten beaktas miljö- och sociala frågor samt risker som hänförs till dem. Fonderna investerar i bolag som följer praxis för god styrning. Hållbarhetsrisker definieras enligt SFDR-förordningen (artikel 2) som en miljö-, social- eller styrningsrelaterad händelse eller omständighet som, om den skulle inträffa, skulle ha en faktisk eller potentiell betydande negativ inverkan på investeringens värde. Som en del av ESG-analysen av ett investeringsobjekt identifierar förvaltaren tillsammans med ESG-teamet varje investeringsobjekts olika hållbarhetsrisker och sannolikheterna för att dessa risker materialiseras samt omfattningen av konsekvenserna. På alla potentiella investeringsobjekt görs det både en ESG-analys och en företagsanalys. Vi bedömer kontinuerligt innehavens hållbarhetsrisker, deras sannolikhet och omfattningen av de som en del av vår investeringsprocess. Alla hållbarhetsrisker som materialiseras kan ha en negativ inverkan på innehavets och därmed fondernas avkastning. Vi följer kontinuerligt med dessa risker och baserat på vår bedömning kan det ha en inverkan på våra investeringsbeslut. Vi anser att en av de största hållbarhetsriskerna som kan påverka värdet på Fondernas investeringar är kopplade till miljö- och klimatfrågor. Dessa risker hanteras genom att vi exkluderar vissa kontroversiella branscher och gör en grundlig hållbarhetsriskbedömning i de branscher vi investerar i. ESG-analysen av bolagen görs tillsammans av ESG-teamet och fondens förvaltare. Fonderna har inget officiellt jämförelseindex.
SFDR klassificiering: artikel 9, mörkgrön Fondita Healthcare
Denna globala hälsofond har social hållbarhet som investeringsmål. Fondens innehav arbetar gentemot flera av FN:s globala mål för hållbar utveckling, främst strävar fonden efter att förbättra hälsa och välbefinnande (SDG 3) och jämställdhet (SDG 5). Fonden investerar i företag som främjar nuvarande och ouppfyllda medicinska behov och förbättrar tillgång till medicin och medicinsk vård. Detta uppnås genom att investera i företag som är verksamma inom innovation, produktion och distribution av läkemedel och sjukvårdsutrustning, verktyg och förnödenheter samt diagnostik- och sjukvårdstjänster. Operativt agerar bolagen på ett socialt och miljömässigt ansvarsfullt sätt. Fonden betonar ett externt socialt hållbarhetsmål som syftar till förbättrad tillgång till medicin och ett internt socialt mål för förbättrad mångfald, inkludering och jämlikhet. Miljömålet syftar till CO2-neutralitet. De bolag vi investerar i är inte verksamma inom sektorer som enligt Fonditas Hållbarhetspolicy är ohållbara. Bolagens verksamhet är i linje med FN:s Global Compact-kriterier och OECD:s riktlinjer för multinationella företag avseende mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och antikorruption, och de följer god bolagsstyrningspraxis. Fonden accepterar inte heller några överträdelser av principen om att inte orsaka betydande skada (EU-taxonomi).
Alla investeringar uppfyller kraven för hållbara investeringar i SFDR-förordningen artikel 2 och de orsakar inte betydande skada för något av de andra miljö- eller sociala målen.
I investeringsbesluten beaktas miljö- och sociala frågor samt risker som hänför sig till dem. Hållbarhetsrisker definieras enligt SFDR-förordningen (artikel 2) som en miljö-, social- eller styrningsrelaterad händelse eller omständighet som, om den skulle inträffa, skulle ha en faktisk eller potentiell betydande negativ inverkan på investeringens värde. Här avses även hur utsatt ett bolag är för effekterna av klimatförändringen beroende på geografiskt läge samt verksamheten generellt. Som en del av ESG-analysen av ett investeringsobjekt identifierar förvaltaren tillsammans med ESG-teamet varje investeringsobjekts olika hållbarhetsrisker och sannolikheterna för att dessa risker materialiseras samt omfattningen av konsekvenserna. På alla potentiella investeringsobjekt görs det både en ESG-analys och en företagsanalys. Vi bedömer kontinuerligt innehavens hållbarhetsrisker, deras sannolikhet och omfattningen av de som en del av vår investeringsprocess. Alla hållbarhetsrisker som materialiseras kan ha en negativ inverkan på innehavets och därmed fondens avkastning. Vi följer kontinuerligt med dessa risker och baserat på vår bedömning kan det ha en inverkan på våra investeringsbeslut. Vi anser att en av de största hållbarhetsriskerna som kan påverka värdet på Fondens investeringar är kopplade till miljö- och klimatfrågor. Dessa risker hanteras genom att vi exkluderar vissa kontroversiella branscher och gör en grundlig hållbarhetsriskbedömning i de branscher vi investerar i. ESG-analysen av bolagen görs tillsammans av ESG-teamet och fondens förvaltare. Fonden har inget officiellt jämförelseindex.
SFDR klassificiering: artikel 9, mörkgrön Fondita Sustainable World
Fondita Sustainable World har hållbara investeringar som mål. Detta mål uppnås primärt genom att fondens strategi är att enbart investera i bolag som möjliggör, via sin produkt eller tjänst, minskade CO2-utsläpp enligt SFDR artikel 9.3 och/eller mer effektiv användning av naturresurser. Dessa är fondens två fokusområden. Fonden exkluderar därtill alla bolag som är verksamma inom fossila energikällor. Innehavens egna utsläpp (scope 1 & 2) monitoreras regelbundet och innehaven skall ha en klar strategi för att minska utsläpp. Vi förutsätter även att de bolag fonden investerar i agerar ansvarsfullt gällande sin egen inverkan på miljö samt bär sitt sociala ansvar. Fonden investerar i bolag som följer praxis för god styrning.
Alla investeringar uppfyller kraven för hållbara investeringar i SFDR-förordningen artikel 2 och de orsakar inte betydande skada för något av de andra miljö- eller sociala målen.
I investeringsbesluten beaktas miljö och sociala frågor samt risker som hänför sig till dem. Hållbarhetsrisker definieras enligt SFDR-förordningen (artikel 2) som en miljö-, social- eller styrningsrelaterad händelse eller omständighet som, om den skulle inträffa, skulle ha en faktisk eller potentiell betydande negativ inverkan på investeringens värde. Här avses även hur utsatt ett bolag är för effekterna av klimatförändringen beroende på geografiskt läge samt verksamheten generellt. Som en del av ESG-analysen av ett investeringsobjekt identifierar förvaltaren tillsammans med ESG-teamet varje investeringsobjekts olika hållbarhetsrisker och sannolikheterna för att dessa risker materialiseras samt omfattningen av konsekvenserna. På alla potentiella investeringsobjekt görs det både en ESG-analys och en företagsanalys. Vi bedömer kontinuerligt innehavens hållbarhetsrisker, deras sannolikhet och omfattningen av de som en del av vår investeringsprocess. Alla hållbarhetsrisker som materialiseras kan ha en negativ inverkan på innehavets och därmed fondens avkastning. Vi följer kontinuerligt med dessa risker och baserat på vår bedömning kan det ha en inverkan på våra investeringsbeslut. Vi anser att en av de största hållbarhetsriskerna som kan påverka värdet på Fondens investeringar är kopplade till miljö- och klimatfrågor. Dessa risker hanteras genom att vi exkluderar vissa kontroversiella branscher och gör en grundlig hållbarhetsriskbedömning i de branscher vi investerar i. ESG-analysen av bolagen görs tillsammans av ESG-teamet och fondens förvaltare. Fonden har inget officiellt jämförelseindex.